RSS

Sup Ikan Mempelam

Bahan-bahan

Bahan A

1 ekor ikan berisi putih (cth: kerapu, merah, tombok dll)

Bahan B

1 ulas bawang holand – dipotong dadu

6 ulas bawang putih – diketuk

5 batang serai – diketuk

1 biji pauh ringan diracik halus.

1 biji tomato – potong dadu

2 inci halia – diketuk

daun sup – dipotong

Bahan C

1 sudu rempah sup

Garam cukup rasa

Nur pasti sedap secukup rasa

Air mengikut kuantiti kuah yang dikehendaki

Bahan D

1 paket sup bunjut ikan atau tulang

 

Cara-caranya

1. Tumis bahan D hingga naik bau

2. Masukkan bahan B. Tumis hingga garing.

3. Masukkan rempah sup. Tumis hingga wangi

4. Masukkan secawan air. Biarkan menggelegak. Masukkan garam dan Nur pasti sedap. Biarkan seketika.

5. Masukkan ikan. Biarkan sehingga ikan masak.

6. Masukkan air mengikut kuantiti kuah yang dikehendaki. Perlahankan api, biarkan kuah mendidih dalam 10 minit.

7. Sup Ikan Mempelahan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: